Attic conversions by architects that maximize usable space

Our latest lookbook highlights the conversion of residential lofts from Dezeen’s archive, including roof extensions on existing apartments and apartments built in underused attics.


Opening a volume under the roof is a popular way to squeeze more space out of an apartment or building. New spaces often have unusual geometries, which a skilled architect can use to create dramatic and distinctive new rooms.

This is the latest review of our Dezeen Lookbooks series that provides visual inspiration for the home. Previous articles in the series contain interiors filled with plants, colorful kitchens and elegant spaces for working at home.


West Heath Drive, United Kingdom, Alexander Martin

London architect Alexander Martin has remodeled the unused loft of the Hampstead-style house of arts and crafts to create this relaxed and brightly filled guest room and study.

It has a T-shape and is therefore divided into three rooms – one of which is hidden behind a movable wall that is disguised in an integrated bookshelf. The guest room is finished with white walls, a dark wooden floor and an antique Greaves and Thomas teak sofa bed.

Learn more about West Heath Drive ›


Bed on the deck in the attic of Dodi Moss

Shark House, Italy, by Dodi Moss

While renovating the attic of a 17th-century apartment block in Genoa, architectural and engineering studio Dodi Moss inserted a mezzanine that serves as a deck bed to maximize usable space under the eaves.

It has a rustic finish, characterized by exposed wooden roof structures, unfinished wooden floors and a rough plaster wall, and is equipped with a simple IKEA chair used as a nightstand.

Learn more about Shark House ›


Home office in the London attic

Dormore, UK, Con Form Architects

Dormore is a bright home office located in the small attic of a London home, which has been refurbished for a client who needed space to work from home. A large slice was cut from the original roof and filled with glazing and a large dormer window to let light in.

It is reached by a compact folded steel staircase and is finished with oak joinery and white floor, along with exposed brick walls and a Hans Wegner pitched chair.

Dormore: Find out more ›


Attic apartment in Prague

Rounded attic, Czech Republic, author A1 Architects

The Czech studio A1 Architects has built a two-storey apartment in the attic of an apartment block in Prague. Its living room, which occupies the lower level, is lit by windows cut inside the sloping roof of the attic and finished with tactile wooden furniture and gray plaster walls.

The lower level also contains bedrooms and is connected to the guest apartment on a small upper floor by a staircase lined with wooden bookshelves and a steel net that takes the place of the fence.

Learn about Rounded Loft ›


Bedroom lined bedroom in the attic of a London home

Maynard Road, UK, Widger Architecture

A pair of minimalist plywood-clad bedrooms occupy the old attic of this first-floor apartment in Hackney, which has been converted by London-based studio Widger Architecture.

As the attic had a sloping roof of limited head height, the architect introduced a flat roof that extends the entire width of the property. Although it increased headroom, it also allowed the studio to introduce more windows to invite more light inside.

Learn more about Maynard Road ›


Attic apartment with white walls

Alpine apartment, Slovenia, Architektura doo

This attic space was converted into a two-bedroom apartment by the Slovenian studio Architektura doo so that the client could use it as a family holiday home in the town of Bled on the lake.

In the center is the kitchen, next to which are two bedrooms, living room and hallway. As the kitchen has no exposure to natural light, the entrance to the living room has no door, to help illuminate the space.

The house is complete with white custom-made furniture that aligns with the irregularly shaped attic, while pale wooden floorboards sway the alpine surroundings of the house. This finish is complemented by Hans Wegner’s wooden Wishbone chairs and white IKEA folding chairs.

Find out more about the Alpine Apartment ›


Reading room lined with plywood

House Gallery, UK, Studio Octopi

London architect Studio Octopi has renovated and expanded the dead space under the sloping roof of this terraced Victorian house in Battersea to create a separate reading room and study.

The two rooms are joined by a perforated black steel staircase and matching spruce plywood walls and floors. The scaled-down furniture is scattered all over, including a pair of About A Lounge by Hay chairs in the reading room.

Find out more about Gallery House ›


Bed in a renovated attic in Belgium

Attic conversion in Antwerp, Belgium, by Van Staeyen Interieur Architecten

The dark attic that served as storage has been converted into this bright multi-functional room in a house in Antwerp. It features a bed, a seating area and a bathroom defined by spruce-covered partitions with arched portals, curved seats and yellow details.

It was designed by Van Staeyen Interieur Architecten for clients so that their daughters could use them as a guest room and a social space to hang out with friends as they get older.

Learn more about converting an attic in Antwerp ›


Reading room in the attic extension

Project Escape (to the Roof), UK, by the Small Studio

Architectural practice The small studio created a reading room, a bedroom, a dressing room and a bathroom for the family in the attic of their Victorian house in south-east London.

Between the bathroom and the reading room, there is a new free-standing solid oak staircase that helps bring light to the lower levels of the house. Three large dormer windows on one side of the attic overlook the back garden.

The focal point of the conversion is the reading room, which is complete with a plastic armchair by RAR Charles and Ray Eames and a black DLM side table by Hay.

Learn more about Project Escape ›


Conversion of an attic with white walls in France

Attic, France, by architects F + F

This spacious apartment filled with light was built by the Parisian studio f + f architects by converting the attic of the Art Nouveau in Strasbourg. On two levels it consists of bedrooms, bathrooms and offices, along with an open living area with kitchen, dining area and terrace.

The original pine floors in the attic have been preserved and treated with lye, a lye used to lighten the wood, while the existing trellis has been painted white and left exposed in its entirety.

Learn more about this loft conversion ›


This is the latest in our series of lookbooks that provide curated visual inspiration from Dezeen’s image archive. For more inspiration, check out previous books depicting colorful interiors, quiet living rooms and colorful kitchens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *