Daytrip channels Margate beach in the refurbished Turner Contemporary store

Design studio Daytrip looked back at the dramatic beach landscape of Margate when designing this store for the Turner Contemporary Gallery located on the city’s coast.


The gallery, designed by David Chipperfield, featuring an opaque glass shell and a spacious view of the ocean, recently reopened after a renovation project that included a shop, along with a new cafe and common areas.

Turner Contemporary Renovated Store Overlooks Margate Beach (Up and Above)

Located in the lobby, the store’s existing retail shell is designed to be extremely flexible and reflects the gallery spaces of the building, with cast screed floors, linear glazing and a prominent ribbed concrete ceiling.

Daily trip he designed new shop equipment that reflects both the architecture of the building and the lifelong admiration that the gallery’s namesake, landscape painter JMW Turner, held toward Margate and the surrounding landscape in southern England.

Interior Turner Contemporary
Pigment-colored wooden panels are inspired by Margate Beach

“When we started stacking materials for the scheme, we wanted to capture light and beach patterns,” Daytrip studio co-founder Iwan Halstead told Dezeen.

“Margate Beach and its shores change dramatically from season to season. As the tide pushes in, the beaches turn into radical striped and patterned landscapes,” he added.

“On a sunny day, the wrinkled beaches are trapped by shadows and glistening pools of water. We also noticed the impact of salt spray and rain on the metal architectural elements – an intertwined weather effect that adds a natural patina and cloudy glow to the exterior.”

Exhibition of magazines and low tables with vases in the Turner Contemporary Store
The exhibition stands are lined with transparent, textured fiberglass

This natural texture is stated in the patterned gray veneer panels that line part of the walls.

Their unique, painting pattern was created by a method developed by a Berlin studio Lots of money, which involves coating the pigmented material with salt crystals that absorb part of the paint.

“It felt naturally appropriate and subtle to align the gallery exhibition wall and the numerous table surfaces,” Halstead said.

“We paired this with textured cathedral glass shelves, chosen for their fluid appearance like water that allows light to transmit shadows to veneered surfaces and the existing Chipperfield concrete floor.”

View the interior of the store by Daytrip with simple gray tables to display
All items in the store can be moved to make room for events

The vertical shelf system, which displays works of art, graphics and posters, is subject to a transparent layer of fiberglass.

“Its inherent gossamer nature illuminated by sunlight creates beautiful patterns and accentuates fibrous textures – cloudy and ethereal – like many of JMW Turner’s artwork,” Halstead explained.

The furniture of the store is made of “modest” materials such as gray Valchromat – a wood fiber board that has been treated with several coats of varnish to create a high reflective sheen. It is paired with matte, white oak oil, which the studio chose because of its sandy hue.

A fiberglass shelf displaying artwork in the Turner Contemporary Store
Wavy shelves reflect light penetrating through panoramic windows

The renewal of Daytrip also involves the creation of a merchandise sales system based on the magazine’s editorial approach.

Exhibition tables and stands can be organized into formations that create narratives with and around the products, connecting with Margate’s wider creative community and its creators.

Buy a Daytrip interior with low tables and a row of shelves
The corrugated concrete ceiling of the building remained exposed

The display system also includes a desk used for group discussions and workshops and invites visitors to gather. All devices can be moved to accommodate large events and conversations.

Prior to that, Daytrip created an eclectic office for a media company in London’s Clerkenwell and renovated a five-story town house in Clapton.

It’s a photo Ståle Eriksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *