Ten space-saving kitchens on the peninsula were designed by architects

This review book highlights ten examples of kitchens on the peninsula, which have the functionality of kitchen islands but are a space-saving solution.


Named after its geological characteristics, the kitchen peninsula is a spur that protrudes from the wall or work surfaces, creating a three-sided surface. The peninsulas are often additionally used as breakfast bars for casual dining.

The peninsulas offer space savings for kitchens that don’t have enough floor space for a freestanding kitchen island. They are also useful in kitchens with an irregular layout as they can be asymmetrical or placed at uneven angles.

They can also be used to create a useful place to place between the food preparation area and the dining area.

This is the latest review of our Dezeen Lookbooks series that provides visual inspiration for the home. Previous roundings regarding kitchens include kitchens with islands, kitchens in the kitchen and kitchens with breakfast bars.


Caldrap in Barcelona, ​​Spain, by Nook Architects

Nook Architects remodeled this 67-square-meter apartment in Barcelona so that it could accommodate a family of three. The marble counter on the peninsula leans against a half-wall that divides the kitchen and dining room.

The sink has sunk into the work surface at one end, and the marble surface is overhanging to create a breakfast bar. Patterned tiles delimit the kitchen space, which is located under the ceiling of traditional Catalan brick vaults.

Learn more about Caldrap ›


Renovation of the Golden Lane apartment in London, UK, by Archmongers

Renovation of the Golden Lane apartment in London, UK, by Archmongers

Architects restored modernist design elements for this 1950s apartment renovation on London’s Golden Lane estate. Appropriate wooden frames painted white separate the kitchen and dining room, adding high shelves above the kitchen on the peninsula.

The white kitchen cabinets are covered with steel, while the gray terrazzo stands out near the work surface and splashes.

Find out more about the renovation of the Golden Lane apartment ›


Reception house in Higashiyami in Nagoya, Japan, Yuki Mitani and Atsumi Nonaka

Reception house in Higashiyami in Nagoya, Japan, Yuki Mitani and Atsumi Nonaka

Architects Yuki Mitani and Atsumi Nonaka redesigned their kitchen to create a more social space when they remodeled their own home. The kitchen counter on the peninsula creates additional space for the counter, and allows the hosts to talk to their guests while preparing meals.

The apartment for rent did not have a finish, but only raw concrete walls, so the architects played around and covered the counter with zinc panels with an industrial look.

Find out more about the Reception House in Higashiyami ›


Apartment Botaniczna in Poznan, Poland, studio Agnieszka Owsiany

Apartment Botaniczna in Poznan, Poland, studio Agnieszka Owsiany

A bronze faucet complements the creamy marble of this number of peninsulas for an open-plan kitchen dining room in a field apartment. Studio Agnieszka Owsiany designed the space to be as calm as possible for a couple working in high-pressure medicine.

The wooden shelves are built into one side of the bar, which is slightly overhanging, so that it can serve as an informal breakfast bar with a bar stool in the shape of a saddle ›.

Apartment Botaniczna: Find out more ›


Apartment in Born in Barcelona, ​​Spain, by Colombo and Serboli Architecture

Apartment in Born in Barcelona, ​​Spain, by Colombo and Serboli Architecture

The curved workspace designs the breakfast bar in this vibrant residential renovation by Colombo and Serboli Architecture for a woman working in the fashion industry.

The plate leans against a bright coral-shaped arch that hides the guest bathroom. A polished metal faucet is curved over the kitchen-side sink and two gray Hay revolver chairs that turn the surface into a breakfast bar.

Find out more about Apartment in Born


St Lawrence in Toronto, Canada, by Odami

St Lawrence in Toronto, Canada, by Odami

The Canadian studio Odami opened the previously closed kitchen of a residential apartment from the 1980s in Toronto. The kitchen on the peninsula adds more work surfaces, while creating a field of view with the dining area.

They fit in with gray marble tiles and anti-splash contrast with a dark wood cabinet and matte black sink and faucet.

Learn more about St Lawrence ›


Tsubo House in London, UK, Fraher & Findlay

Tsubo House in London, UK, Fraher & Findlay

The architectural practice of Fraher & Findlay introduced Japanese aesthetics during the renovation and extension of this Victorian-era house in London.

The kitchen features pink plaster walls and a pen-style polished concrete counter, which also serves as a breakfast bar and continues with short steps to form a bench.

Tsubo House: Find out more ›


Cabinet in Valencia, Spain, by Masquespacio

Cabinet in Valencia, Spain, by Masquespacio

A row of retro-futuristic chairs with fringed fringes from Spanish studio Masquespacio’s Deja-Vu Collection line up under the bar of this kitchen on the peninsula in a common area in Valencia.

The studio designed the space in honor of French director Jacques Tati’s 1960s film Playtime. The kitchen area contains baby-blue tiles and neon lighting strips.

Learn more about the cabinet ›


308 S apartment in Brasilia, Brazil, by Bloco Arquitetos

308 S apartment in Brasilia, Brazil, by Bloco Arquitetos

Bloco Arquitetos reconfigured this 1960s apartment in Brasilia, adding transparent sliding doors that can be pulled apart to separate the kitchen and dining room.

The kitchen on the peninsula with its marble bar leans against the concrete partition wall and allows the kitchen and dining room to become one big entertainment space when the door is open.

Learn about 308 S ›


La Nave in Madrid, Spain, by Nomos

Spanish architectural studio Nomos has turned an old workshop into a home for two of its partners. The original pipes and bricks are still visible in the kitchen, which has a rounded counter on the peninsula and is supported by a wooden frame.

Nomos made custom wooden pine elements, including a frame and bar stools. The blue-painted shelf under the bar is also a convenient place to store breakfast cereals and cooks.

Find out more about La Nave ›


This is the latest in our series of lookbooks that provide curated visual inspiration from Dezeen’s image archive. For more inspiration, check out previous brochures featuring quiet bedrooms, upholstered interiors and colorful kitchens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *